Toto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov. Kombinácia pomarančovej kôry a horkej čokolády je až nebezpečne dobrá, ak máte radi citrusy, určite si tieto muffiny zamilujete. Uvedená dávka vystačí približne na deväť muffinov, ak očakávate mlsnú návštevu, rozhodne ingrediencie násobte dvomi :)
Suroviny:
100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
100 g bielej pšeničnej polohrubej múky
2 vajcia
85 g pomarančový cukor (alebo cukor a trochu čerstvej pomarančovej kôry)
100 ml pomarančovej šťavy
50 ml oleja
1 štipka soli
2 pl kandizovanej kôry (buď len pomarančová, alebo pol na pol s citrónovou)
1 pl prášku do pečiva
50 g horkej čokolády
Pokiaľ nenáte dobrú kandizovanú kôru, jednoducho si vezmite jeden chemicky neošetrený pomaranč, umyte ho, ostrúhajte a vyberte prípadné semienka. Následne dužinu zbavenú bielych častí kôry rozmixujte do hladka a potrebné množstvo tejto brutálne zmasakrovanej tekutiny použite do cesta. Výsledok nie je tak úplne to pravé orechové (kandizované pomarančové), ale chuť je stále veľmi zaujímavá a svieža. Ak sa práve k čistým pomarančom neviete dostať, musíte sa uspokojiť len s tou šťavou, nevadí, dajte viac čokolády :) Môj postup na výrobu domácej kandizovanej kôry nájdete tu.
Spomínaný trik s mixovaním pomaranču veľmi rada využívam pri pečení tortových korpusov a nahradzujem tak mlieko, alebo vodu, je to netradičná a veľmi príjemná zmena. Hlavne v lete je to veľmi dobrý spôsob ako dať vašim piškótam trochu extravagantnosti. Neodporúčam nahrádzať všetku tekutinu, ak sa o to chcete pokúsiť, urobte cesto hustejšie. Inak zvykne byť príliš mäkké a vlhké.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára