piatok 4. novembra 2016

Pomarančové muffiny


Toto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov. Kombinácia pomarančovej kôry a horkej čokolády je až nebezpečne dobrá, ak máte radi citrusy, určite si tieto muffiny zamilujete. Uvedená dávka vystačí približne na deväť muffinov, ak očakávate mlsnú návštevu, rozhodne ingrediencie násobte dvomi :)




Suroviny:

100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
100 g bielej pšeničnej polohrubej múky
    2 vajcia
 85 g pomarančový cukor (alebo cukor a trochu čerstvej pomarančovej kôry)
100 ml pomarančovej šťavy
  50 ml oleja
    1 štipka soli
    2 pl kandizovanej kôry (buď len pomarančová, alebo pol na pol s citrónovou)
    1 pl prášku do pečiva
 50 g   horkej čokolády


S muffinmi netreba robiť žiadne ceremónie, proste nahrejte trúbu na 180 stupňov, v mise zmiešajte všetko čo netečie, pomiešajte, následne pridajte aj tekuté prísady, zľahka premiešajte, aby sa všetko rovnomerne spojilo, do pripravených košíčkov nadeľte po dvoch štedrých lyžiciach cesta, dajte na 15 až 20 minút piecť a dielo je dokončené. Najotravnejšia časť procesu je to čakanie, kým muffiny vychladnú. Najlepšie vlastne chutia na druhý deň, takže ak máte pevnú vôľu, tým lepšie pre vás.

Pokiaľ nenáte dobrú kandizovanú kôru, jednoducho si vezmite jeden chemicky neošetrený pomaranč, umyte ho, ostrúhajte a vyberte prípadné semienka. Následne dužinu zbavenú bielych častí kôry rozmixujte do hladka a potrebné množstvo tejto brutálne zmasakrovanej tekutiny použite do cesta. Výsledok nie je tak úplne to pravé orechové (kandizované pomarančové), ale chuť je stále veľmi zaujímavá a svieža. Ak sa práve k čistým pomarančom neviete dostať, musíte sa uspokojiť len s tou šťavou, nevadí, dajte viac čokolády :) Môj postup na výrobu domácej kandizovanej kôry nájdete tu.

Spomínaný trik s mixovaním pomaranču veľmi rada využívam pri pečení tortových korpusov a nahradzujem tak mlieko, alebo vodu, je to netradičná a veľmi príjemná zmena. Hlavne v lete je to veľmi dobrý spôsob ako dať vašim piškótam trochu extravagantnosti. Neodporúčam nahrádzať všetku tekutinu, ak sa o to chcete pokúsiť, urobte cesto hustejšie. Inak zvykne byť príliš mäkké a vlhké.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára