nedeľa 17. januára 2016

Malinový závan leta





Tento recept je vytvorený presne na mieru pre môjho drahého polovičiaka, ktorý sa sladkému všeobecne vyhýba ako čert svätenej vode, zo svojej sedemkilovej narodeninovej torty zje až dva kúsky a má len pár obľúbených kombinácií, ktorých sa pre zmenu nevie dojesť. Jednou z nich je aj univerzálna klasika: piškóty s pudingom. Našťastie som duša podnikavá a miesto pohodlného a rýchleho zmiešania nejakého toho prášku zo sáčku, ktorý na sebe má napísané Puding s mliekom, skúšam nové recepty a inšpirácie (dokonca som sa naučila robiť aj domáce tiramisu, o ktorom som bola dlho presvedčená, že je to veľmi náročný dezert, neviem prečo, fakt je to až smiešne ľahké :).
Keďže som uznala, že je čas trochu uvoľniť miesto v našej preplnenej mrazničke, voľba na víkendové mlsanie padla na mrazené "bio" maliny od starých rodičov.  Nestriekané, opatrované, na slniečku dozreté ... Čo sa hodí k malinám? No predsa horká čokoláda! A tak došlo k lahodnému spojeniu extra čokoládového pudingu, mascarpone a mrazených malín, ktorým sa cez noc vrátila ich mäkkosť a šťavnatosť, a keď som ráno otvorila chladničku, do nosa ma udrela silná malinová vôňa.
Pre tento výtvor budete potrebovať piškótu, puding a krém, takže s chuťou do toho :)

Piškóta:

2 vajcia

60 g bielej pšeničnej hladkej múky
40 g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
50 g cukru
10 g strúhanej mrkvy
10 pl horúcej vody
1 štipka soli

Oddeľte si žĺtky od bielkov, žĺtky zasypte cukrom a vymiešajte do peny. Postupne pridajte mrkvu, múku a vodu. Do svetlých korpusov a iných piškót rada dávam mrkvu, po rozkrojení to vyzerá naozaj pekne, ale ak na podobné experimenty nemáte náladu, pokojne vynechajte, nič sa nestane. (10 g je približne jedna veľmi malá mrkva, ak ste mali tento rok smolu na úrodu, aspoň vám po odstrúhaní potrebného množstva nezostanú zvyšky :)

Takisto múku môžete použiť klasickú hladkú a celozrnnú tam nasilu pchať nemusíte, nám to doma chutí viac v celozrnnej verzii.
Z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh a zamiešajte ho do cesta. Mala by vzniknúť ľahká vzdušná masa, ktorá sa bez problémov naleje do maslom potretej formy. Pečieme na 180 stupňov približne 15 minút, ako komu pečie trúba. Piškóta by mala byť hotová, keď má jemne sfarbený povrch, pre istotu si to skontrolujte špajdľou.
Množstvo cesta je vhodné pre formu s priemerom 10 cm, výsledok by mal byť jeden až jeden a pol centimetra vysoký.
Po upečení a vychladnutí formu nad korpusom opäť potrite maslom, aby sa vám na ňu neprilepil krém a celý výsledok sa pri vyberaní koláča esteticky neznehodnotil.


Po upečení

Puding:

500 ml plnotučného mlieka
  50 g čokolády na varenie
  50 g cukru
  15 g kakaa
  35 g kukuričného škrobu
  10 g masla

Do šálky si odlejte asi 50 ml mlieka, zvyšok dajte do hrnca spolu s kúskami čokolády a cukrom a pomaly začnite zahrievať. Medzitým si škrob a kakao rozpustite v šálke a potom zmes vlejte do hrnca a pomaly miešajte, kým puding nezhustne. Po miernom vychladnutí primiešajte aj maslo, hotový puding vylejte na korpus a celý ho rovnomerne prekryte, a nechajte chladiť, v tomto ročnom období je balkón váš najlepší kamarát. Výsledkom by mal byť pomerne pevný a kompaktný puding lahodnej a výrazne čokoládovej chuti, ktorý sa dá bez problémov oddeliť od formy bez toho, aby sa poškodil. Stačí ju niekoľkokrát nahnúť a poklepať po nej, poprípade pomôcť aj rukou.



Puding po vychladnutí


Malinový krém:

     2 hrste malín
500 g mascarpone
     6 čl javorového sirupu



Maliny rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú kašu a ak máte členov rodiny, ktorí notoricky frflú na semienka a iné pevné kúsky v krémoch a džemoch, prepasírujte ich cez sitko na jemnú penu (sranda, fakt :). Následne pridajte syr mascarpone a javorový sirup a jemne vymiešajte. Podľa farby a množstva malín vznikne ružový, alebo ružovkastý krém pripomínajúci pribináčik. 
Potom opatrne naneste na studený puding a urovnajte do hladka. Ako finálnu dekoráciu a dôležitú súčasť príchutí koláča na krém poukladajte maliny a nechajte cez noc v chladničke. 


Musím priznať, že samotné mascarpone mi vlastne nechutí a aj tento vymiešaný krém má pre mňa veľmi zvláštnu a nie veľmi príjemnú chuť, no v kombinácii s aromatickým ovocím ako sú maliny a jemnou, ale výraznou chuťou čokolády, mascarpone krásne podtrhuje krémovú konzistenciu a celá kompozícia je vyvážená, ani prisladká, ani prikyslá, jednoducho ideál, ktorým potešíte seba aj hostí. Uvažovala som aj nad tradičnou šľahačkou, no tento syr sa k tuhému pudingu skutočne hodí viac.


Maliny čerstvo vytiahnuté z mrazničky
Pri krájaní si dávajte pozor na mascarpone vrstvu, najlepšie sa krája vychladená, keď koláč chvíľu stojí v izbovej teplote a ohreje sa, mascarpone zmäkne a zababre vás, aj všetko naokolo. V studenom stave sa správa relatívne slušne. Na druhej strane, koláč ohriaty na izbovú teplotu chutí oveľa lepšie, takže od okamihu nakrájania váš chuťový zážitok záleží už len na vašej trpezlivosti :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára