sobota 10. júna 2017

Bazový šľahačkový koláč


Bazová sezóna je krátka, ale intenzívna. Kvety voňajú viac ako omamne a doslova žiaria z každého kríka. Bazový sirup pozná asi každý, ale baza má aj množstvo iných využití. Keď už nič iné, môžete ju nasušiť a neskôr si užívať dobrý čaj s intenzívnou sýtou farbou, chuťou aj vôňou. Nápad nechať čerstvé bazové kvety lúhovať v smotane som už dlho nosila v hlave vďaka Maškrtnici a nedávno som našla aj Nigellin recept na rebarborové želé ... Nedalo sa inak, dopadlo to takto:




Jedná sa o veľmi osviežujúci koláč, ktorý v sebe kombinuje kyslosť citrónu, jemnosť smotany a jemnú kvetovú arómu bazy. Ako základ slúži mäkká pišktóta. Postup nie je vôbec ťažký a určite to zvládnete.

Piškóta:
150 g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
120 g cukru
125 ml mlieka
65 ml oleja
1 čl sódy bikarbóny
1 vajce

S piškótou netreba robiť ceremónie, stačí všetko zmiešať dokopy. Mala by vzniknúť hladká sympatická masa, ktorú treba vliať do menšieho plechu (ideálne 36x23). Plech je predtým nutné poctivo potrieť maslom, prípadne ešte vysypať hrubou múkou. Neodporúčam piecť na papieri na pečenie, piškóta by mala čo najviac priliehať ku plechu, aby puding nenatiekol ku okrajom. Plech je dobré prikryť alobalom, aby sa na piškóte vytvoril rovnomerný povrch. Pečte na 180 stupňov asi 15-20 minút.




Citrónová vrstva:
1 bio citrón (kôra+šťava)
500 ml vody
dva až tri bazové kvety
40 g škrobu (prípadne Zlatý klas)
3-4 pl cukru

Jeden chemicky neošetrený citrón zbavte pomocou strúhadla kôry a vytlačte z neho šťavu. Toto všetko zmiešajte s vodou, cukrom, bazovými kvetmi a priveďte k varu. Následne odstavte, nechajte vychladnúť a potom preceďte cez látku do nového hrnca. Rozmiešajte v tekutine škrob a uvarte puding. Následne aplikujte na piškótu a plechom trochu zatraste, aby sa puding rozlial rovnomerne.

Ak máte v obľube kyslé veci, dávku je možné aj zdvojnásobiť, pre nás to doma bolo tak akurát.




Bazová šľahačka:
10-15 plne rozkvitnutých bazových kvetov
500 ml smotany na šľahanie
1 čl želatíny
3 pl cukru

Teraz to začína byť zajímavé. Do štandardného zaváraninového pohára (7 deci) dajte bazové kvety, ktoré následne zalejete smotanou a do ďalšieho dňa necháte v chladničke (Pokojne nechajte aj 48 hodín). Pohár je dobré raz, alebo dvakrát otočiť, aby sa vylúhovali všetky kvety. Na druhý deň si v predstinu odoberte dve polievkové lyžice smotany, v ktorých rozpustíte lyžičku práškovej želatíny. Zvyšnú šľahačku preceďte cez sitko do nádoby. Môže to chvíľu trvať, ideálne je nechať to poriadne odkvapkať. Následne do čistej smotany pridajte cukor a želatínovú zmes. Po zbežnom zamiešaní môžete začať šľahať. Aj napriek pochybnostiam sa ukázalo, že bazové kvety smotane neublížili a nebol problém veľmi rýchlo vytvoriť pevnú a nadýchanú šľahačku. Kľúčom je skutočne dobre vychladená smotana, aj metličky na šľahanie.



A to je všetko. Vychlaďte, krájajte a užívajte si :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára